Bergvärmepump är en väldigt effektivt värmekälla för både uppvärmning och varmvatten. Beroende på vad du har för typ av uppvärmning idag kan du spara så mycket som 80% på din elräkning om du installerar bergvärme. 

Har du några frågor eller om du är redo att ska en värmepump är du välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig vidare i ditt beslut.

IVT Geo bergvärmepump

Investera i en komfortabel klimatvänlig framtid med bergvärme

Har ditt hus idag vattenburenvärme eller är centralt uppvärmd är det driftsmässigt det absolut billigaste alternativet för att få värme och varmvatten. Även om den initiala investeringen är högre så är besparingen i form av minskad elräkning också större vilket gör att investeringen kommer att betala tillbaka sig.

Sammanfattning av några av bergvärmepumpens många fördelar:

  • Komfort – att leva med bergvärme är enkelt, det krävs inget underhåll.
  • Miljövänligt – värme inomhus med hjälp av lagrad solvärme i joden.
  • Driftsäker och lång livslängd.
  • Komplett värmekälla.
  • Värdeökning på din fastighet.

Alla investeringar börjar med ett besök från oss. Där går vi igenom förutsättningarna för fastigheten och tittar på vilken värmepump som passar dina behov och möjligheter. 

Vi lämnar ett prisförslag på vad installation och köp av värmepump kommer att kosta. Nästa steg är att boka dag för borrning, vilket brukar ta en hel dag. När hålet är på plats installerar vi värmepumpen vilket tar ytterligare en dag eller två, sedan är det bara att njuta av värmen som den ger.

När ett halvår har passerat kontaktar vi dig för att höra att värmepumpen fungerar bra och om du har några funderingar.

Installation av bergvärme kräver ett borrhål i marken. Hålet är ca 15 cm i diameter ochoftast ca 200 m djupt. I borrhålet kommer en kollektorslang läggas som är den som växlar över värmen. Det här borrhålet har obegränsad livstid och används även när man behöver byta värmepump. En bergvärmepump har lång livslängd, ca 20-30 år. Garantierna är dessutom generösa vilket ger dig en säker, långsiktig investering.

Energi från solen finns lagrad i berggrunden, här blir det aldrig minusgrader. Det är den jämna temperaturen som bergvärmepumpen tar upp med hjälp av en lång kollektorslang med köldtålig vätska. Den vätskan pumpas runt i systemet och komprimeras vilket leder till att den hettas upp ännu mer. Den här värmen växlas sedan över till husets uppvärmningssystem.

Bergvärme är den mest miljövänliga värmepumpen

Solens strålar innehåller energi som värmer upp marken och har så gjort i miljoner år, den värmen går långt ner i berget och där nere är temperaturen i princip jämn året runt. Det är den här värmen som hämtas och komprimeras så att den kan värma upp inne i huset och även få fram varmvatten. Det krävs väldigt lite el för den processen och det fungerar lika bra oavsett hur kallt det är i luften.

En bergvärmepumpar är enkla att sköta

Vi utför en totalentreprenad eftersom vi har kunskapen, utrustningen och alla behörigheter som krävs. Vi tar hand om hela projektet vid installation: från punkt ett, till det färdiga resultatet och eventuell service. Vi har egen personal med bland annat utbildade elektriker och takmontörer. Du har bara en kontakt under hela projektet, vilket ger trygghet och bra inblick i arbetet.

Borrhålet har en liten påverkan på din tomt

Bergvärme innebär att man tar upp värme ur marken, och för att kunna göra det behöver man borra ett djupt hål. Hålet är ca 15cm i diameter som sedan kan täckas över med gräs eller grus. Hålets djup avgörs hur mycket energi som behövs för att hålla temperaturen inomhus behaglig. Den lilla diameterns på hålet gör att det inte heller krävs en stor tomt för att skaffa en bergvärmepump.

Enkelt att sköta bergvärmepumpar

Det klimatsmarta valet

Värmepumpar och vattenbrunnar till bästa priser och garantier

Bergvärme kräver tillstånd från kommunen

Om du bestämmer dig för att bergvärme är rätt investering när det kommer till uppvärmning av ditt hem måste du ansöka om tillstånd att borra hos kommunen. Du kan kontakta din kommuns kontaktcenter för att få reda på hur du går till väga, eller så kan du låta oss göra det arbetet åt dig. I ansökan är det vanligt att man behöver ange vilken bergvärmepump som installeras, var på tomten hålet ska vara och vem som ska utföra arbetet.

För de flesta husägare är en bergvärmepump ett bra val

Eftersom borrhålet tar upp en så liten plats fungerar det utmärkt för de flesta husen, även de som har en väldigt liten tomt. Det fungerar lika bra om du planerar att bygga ett nytt hus eller om det du vill byta värmesystem och idag har ett vattenburet system. Det gör att storleken och planlösningen inte påverkar fördelningen av värmen på samma sätt som luftburen värme gör. 

Eftersom en bergvärmepump tar värmen ut berget och inte utomhusluften fungerar den även bra om man bor där det är riktigt kallt på vintern. Det gör att en bergvärmepump fungerar lika bra i hela landet och året om.

Värmepumpar från IVT

Fördelaktigt att byta ut en gammal bergvärmepump

Med en bergvärmepump kan man räkna med att ha en säker och varm uppvärmning i minst 20år. När en pump börjar bli till åren kan det vara en smart investering att uppgradera den till en modernare. Under de år som gått sedan den gamla värmepumpen installerades har tekniken gått framåt och är ännu effektivare nu. Det betyder att det kan gå att få ner kostnaden för el ännu mer.

Eftersom du inte behöver borra ett nytt hål är kostnaden att byta till en modernare bergvärmepump inte lika stor som en nyinstallation. Hur en ny bergvärmepump skulle påverka din elförbrukning och hur stor besparing det skulle innebära hjälper vi dig gärna att räkna på.

Hör av dig redan idag så hjälper vi dig med rådgivning och installation en ny bergvärmepump

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du har några funderingar eller om du vill ha rådgivning kring din uppvärmning av hus och vatten. Vår ansvarsförsäkring och vår utbildade och certifierade personal gör att du kan känna dig trygg med att du får en säker och proffessionell installation och uppföljning.