Frånluftsvärmepumpar

Återanvänd värmen med en frånluftsvärmepump

Den luften som försvinner ut från huset med ventilationen är varm, och det är ett slöseri med energi och som en frånluftsvärmepump kan åtgärda. Det här systemet gör att uppvärmningen blir ekonomiskt smart och miljövänlig. Värme som annars hade gått till spillo återanvänds för uppvärmning.

För hus som har mekanisk ventilation och vattenburen värme och för nybyggnationer är en frånluftsvärmepump ett idealiskt alternativ som sparar dig pengar i längden och som ger dig en säker uppvärmning och ventilation samtidigt.

Frånluftsvärmepumpar återanvänder värmen i huset

Vad avgör om en frånluftsvärmepump är ett lämpligt val?

Det som avgör om det är en bra idé att installera frånluftsvärme i ett befintligt hus är ventilationen. Det måste finnas mekanisk ventilation i alla våtrum och köket. Det måste också finnas en ventil i vägg eller fönster i rummen där tilluften ska tas in i. De här förutsättningarna ihop med vattenburen värme är idealiska för ett system med frånluftsvärmepump

Alla värmepumpar tar vara på den energi som solen ger oss, på olika sätt utvinner man värme från solen och komprimerar den så att den går att använda som uppvärmning av våra hem. Solenergi är förnybar och därför är värmepumpar ett klimatsmart och ekonomiskt smart val.

Efter första kontakten bokar vi in ett besök hemma hos dig för att se vilka just era behov är och vilka förutsättningar som finns. Efter detta får du ett kostnadsförslag och beräknad värmekostnad med din nya värmepump. 

Installationen tar ofta ca en arbetsdag och då leds luftflödet om så att det passerar frånluftsvärmepumpen och kan hjälpa till att värma upp huset och vattnet. 

När monteringen är klar är den redo att börja spara in på dina elräkningar och värma upp ditt hem på en gång. I samband med installationen får du en manual och en genomgång på hur du manövrerar och sköter din värmepump, samt ett igångkörningsprotokoll. 

Efter ca ett halvår kontaktar vi dig för att säkerställa att allt fungerar som det ska och för att svara på alla eventuella frågor. Alla de värmepumpar som vi säljer har en generös garantitid så du kan känna dig trygg med att kunna njuta av ett problemfritt ägande i många år framöver.

Frånluftsvärmepumpen återvinner värme som följer med frånluft ut och återanvänder den för att skapa mer värme och varmvatten till huset.

Tekniken bakom är den samma som i alla värmepumpar, genom att utsätta ett köldmedium för över- och undertryck i en speciell ordning hettas den upp och kan på så sätt värma upp luften och vattnet inne. Eftersom en frånluftsvärmepump använder sig av den uppvärmda inomhusluften är den effektiv även när det är riktigt kallt ute och behöver inte kompletteras med annan värmekälla.

Installation är en relativt enkel och kräver inga stora ingrepp på ditt hus eller tomt, den är dessutom enkel att använda och underhålla. Värmepumpen i sig tar inte upp stor plats utan kan oftast rymmas i ett grovkök eller annat liknande utrymme. Det enda du behöver göra är att ställa in önskad temperatur och rengöra filtret vid behov, de allra flesta frånluftsvärmepumparna varnar när det är dags för rengöring.

Enkel och anpassningsbar värmekälla

Det är inte alltid som det är ett lämpligt val att investera i en bergvärmepump, även om det är det mest ekonomiska på lång sikt är det mycket som ska stämma för att det ska vara ett alternativ. En frånluftsvärmepump innebär en mycket enklare installation som inte påverkar tomten eller kräver speciell ansökan hos kommunen. Investeringskostnaden är mycket lägre vilket kan vara det som avgör om man har möjlighet att investera i en billigare uppvärmning eller inte.

Därför kan det löna sig att byta ut en äldre frånluftsvärmepump

Det enda kravet är att det i det befintliga huset är mekanisk ventilation samt att du har ett vattenburet värmesystem för att det ska vara lämpligt att installera en frånluftsvärmepump. I det nybyggda huset behöver du räkna med mekanisk ventilation och komplettera den med frånluftsvärme, på samma sätt som i det befintliga huset.

Du får;

  • Säkrare ventilation
  • Billigare uppvärmning
  • Bättre klimat inne
  • Varmvatten och uppvärmning
  • Klimatsmart värmesystem

Vad du kan förvänta dig av din frånluftsvärmepump;

  • Enkel installation utan påverkan på tomten
  • Trevlig design som passar in på ett naturligt sätt i huset
  • Smidig användning
  • Minimalt med underhåll

Frånluftsvärmepumpar fungerar väl även när det är minusgrader ute

Frånluftsvärmepumpar använder sig av den redan uppvärmda luften som ventileras ut från huset och är därför även effektiv när det är riktigt kallt ute. Till skillnad från en luftvärmepump som använder sig av utomhusluft klarar en frånluftsvärmepump att värma upp huset och vattnet på ett effektivt sätt även mitt i vintern. Är det riktigt kallt kan man dock behöva stöttas upp med en elpatron.

Det klimatsmarta valet

Fördelarna med att byta till en modernare frånluftsvärmepump

Du kanske redan har frånluftsvärme installerad och funderar på om den är effektiv. Har värmepumpen ett par år på nacken är det en befogad fråga, ofta är det en ekonomiskt smart idé att byta ut den till en som nyare.

Nyare modeller har ofta ett mer effektivt köldmedium och en kompressor som inte drar lika mycket el men som producerar minst lika mycket värme. Den tekniska utvecklingen har gått framåt snabbt vilket gör att ett byte kan vara smart även om din pump fortfarande fungerar. Om din pump närmar sig 10–15 år kan det vara en bra långsiktig besparing att byta ut den även om den fungerar.

Är du tveksam på hur det skulle påverka din ekonomi att byta ut den hjälper vi gärna till med att räkna på det!

Minska uppvärmningskostnaden genom att byta till en värmepump

Att byta ut den befintliga uppvärmningen mot en värmepump innebär ofta en stor besparing. Du kommer se besparingar på elförbrukningen och samtidigt minskar påverkan på klimatet. Beroende på vad du har för värmelösning idag kan besparingen vara så stor som 50% om du går över till en frånluftsvärmepump.

Hör av dig till oss när du funderar på att uppgradera din uppvärmning till en värmepump

Vi är redo att svara på dina frågor och diskutera vilket alternativ av värmepump som skulle passa just dig. Tveka inte utan hör av dig så får du veta mer om vilka alternativ som finns, vad det skulle kosta och inte minst hur stor besparing det kommer att innebära. 

Alla som utför våra installationer är välutbildad och certifierade för det jobb som de utför, självklart har vi en ansvarsförsäkring som täcker allt vårt arbete hemma hos dig. Värmepumparna har en generös och lång garanti så du kan känna dig trygg när du anlitar oss.