Luftvattenvärmepumpar

Luftvattenvärmepump – en komplett värmelösning

För dig som redan har vattenburen värme och som vill ha en komplett driftsäker ny anläggning kan luft-vatten värmepump vara ett alternativ. Av olika anledningar kanske man inte vill investera i bergvärme, och det är inte alltid det är befogat heller. För boende i södra delarna av landet kan eventuellt luftvattenpump vara ett fullgott alternativ. Eftersom du får både värme och varmvatten är det en komplett lösning. Den är energisnål och kräver minimalt med underhåll.

Airx luftvattenvärmepump från IVT

Billigare investering – som ändå konkurrerar med dyrare alternativ

Att köpa och investera i en luftvattenvärmepump är inte heller lika dyrt som exempelvis jord- eller bergvärme, men värmepumpen kan trots det konkurrera med de dyrare systemen i effektivitet och energisnålhet. Du kan få reda på mer om hur luftvattenvärme jämför sig med bergvärme längre ner i texten.

  • En investering med snabb återbetalning, kostnadseffektiv
  • Fossilfri och förnybar energikälla i form av solen
  • Enkel installation med minimal påverkan på fastigheten
  • Den enda värmekällan som behövs, värmer både luften och vattnet
  • Kan användas till att värma poolen

Det finns flera fördelar med luftvattenvärme om man jämför med bergvärme som anses vara den mest effektiva värmepumpen.

Fördelar:

  • + Luftvattenvärme är billigare att investera i
  • + Bergvärme kräver borrning på tomten
  • + Bergvärme kräver tillstånd från kommunen
  • + Ekonomiskt smartast om man bor i södra delarna

Nackdelar:

  • - Klarar sig inte utan stöttning av annat värmesystem under riktigt kalla vinterdagar, behöver då antingen elpatron, vedkamin eller liknande. Bor man inte i ett område som får kalla vintrar är det en starkt alternativ.

Det finns flera anledningar till att en installation av en luftvattenvärmepump är en bra affär. Den är energieffektiv och en komplett värmelösning som även klarar varmvattnet. Samtidigt är det inte en lika hög investeringskostnad initialt som med bergvärme. Den kräver inte heller att du har mekanisk ventilation eller ställer krav på planlösningen för att fungera optimalt. 

Det enda som krävs är att du har vattenburen värme idag och bor du i södra delen av Sverige är luftvattenvärmepumpen den enda värmekälla du behöver. Längre norrut kan man behöva ett komplement i form av el-patron för att klara riktigt kalla dagar. 

Så länge solen skiner har vi tillgång till den energi som en luftvattenvärmepump behöver för att värma upp ditt hem och även en pool om det önskas.

Om du funderar på om att skaffa en ny luftvattenvärmepump bokar vi in ett möte hemma hos dig så att vi kan gå igenom förutsättningar och dina önskemål. På så sätt kan vi offerera den mest optimala värmepumpen för just era behov. Vi hjälper även till att beräkna den kostnadsbesparing som är förväntad med en ny pump.

När det är dags för installation räknar man normalt en arbetsdag. All vår personal som utför arbete hemma hos dig täcks av vår ansvarsförsäkring och är utbildade.

Stor besparing på uppvärmningskostnaden

Med den smarta tekniken som den använder finns det en hel del pengar att spara på uppvärmningen, hur mycket beror på vad du har för uppvärmning idag. Jämfört med el-patron till den vattenburna värmen finns det helt klart en stor besparing att göra, upp emot 50%. Tack vare att investeringen inte är lika stor som för bergvärme och jordvärme betalar en luftvattenvärmepump tillbaka sig på kort tid.

Luftvattenvärmepumpens teknik

En luftvattenvärmepump använder den solenergin som finns i utomhusluften och växlar sedan över denna till ditt vattenburna värmesystem. Genom att skapa över och undertryck med en kompressor kan man utvinna och komprimera den värme som finns i utomhusluften så den blir tillräcklig för att värma hela ditt hus.

En luftvattenvärmepump klarar av att värma upp ett hus även när det är minusgrader, men om det blir riktigt kallt en längre period och ofta behöver den stöttning av alternativ värmekälla.

Tack vare att den effektivt tar reda på solens värmeenergi är en luftvattenvärmepump ett kostnadseffektivt och miljövänligt alternativ som kommer att sänka din värmekostnad avsevärt.

Luftvärmepump och luftvattenvärmepump

Luftvärmepumparna fungerar i princip likadant, enda skillnaden är att med en luftvattenvärmepump växlas värmen över till ditt vattenburna värmesystem och med en luft-luftvärmepump fördelas varm luft inomhus med hjälp av en fläkt.

Luftvattenvärmepumpen kan alltså även användas för varmvatten, något en luft-luft pump inte klarar. Luftvattenvärme sprider lättare värmen i huset oberoende av planlösningar och våningsplan eftersom den värmer elementen eller vattenburen golvvärme.

En stor fördel för dig som har eller funderar på att skaffa pool är att luftvattenvärmepumpen kan värma även den, det kan inte en luft-luftvärmepump

Luftvattenvärmepumpens teknik

Solen är en outtömlig källa till sol- och värmeenergi, alla värmepumpar använder sig av energi från solen på något sätt. En luftvärmepump tar värme som finns i luften och komprimerar den så att den blir ännu varmare och sedan värmer man vattnet eller luften för att få en behaglig, ekonomisk och smidigt inomhusklimat.

Alla de värmepumpar som vi säljer omfattas av en generös garanti från tillverkarna, för att du ska känna dig trygg med att du får en långsiktig investering.

Det klimatsmarta valet

Luft/vatten är som mest effektiv i ett mindre hus

Bor du i södra halvan av Sverige är det optimala förutsättningar för att satsa på en luftvattenvärmepump. Investeringskostnaden är lägre än med bergvärme och du behöver inte söka tillstånd eller borra ett djupt hål på tomten. Med en luftvattenvärmepump får du en smidig och effektiv uppvärmning av både inomhusluften och vattnet till en låg kostnad.

Stor vinst att uppgradera till en ny luftvattenvärmepump

Luftvärmepumpar har en livslängd på minst 10år, men även om din värmepump fungerar som den ska kan du göra ytterligare besparingar på elräkningarna med en som är nyare. Det beror på att nytillverkade värmepumpar har effektivare kompressorer och bättre köldmedium. Tekniken har gått snabbt framåt och moderna pumpar drar ännu mindre el och fungerar bättre i minusgrader än vad en som är några år gammal gör.

Vill du veta hur mycket du kan spara på att uppgradera din luftvärmepump till en nyare hjälper vi dig gärna att räkna på det.

Enkelt liv med en värmepump

När man har en luftvattenvärmepump för uppvärmning har man valt ett enkelt sätt att värma upp huset och vattnet. Det enda som du behöver tänka på är att ställa in den temperatur som du vill ha inne och att boka in en årlig service av systemet.

Det är viktigt att en korrekt service utförs med jämna mellanrum för att förlänga livslängden och att den fungerar så effektivt och energisnålt som möjligt. Du kan avtala om ett serviceprogram via oss för att du ska vara säker på att du har gjort vad du kan för att ha ett långt, billigt och enkelt uppvärmningsalternativ.

Luftvattenvärmepumpen kan även värma upp din pool

Om du har eller om du planerar att skaffa pool kan du ta hjälp av din luftvattenvärmepump för att värma upp den. Med en uppvärmd pool förlänger du badsäsongen, både med varma bad tidigt på våren och på eftersäsongen på höstkanten. Det gör att du även kan njuta av din pool mer samtidigt som du sparar pengar på uppvärmningen. Hur stor extra kostnaden blir för att även värma upp en pool beror på hur stor den är och hur den är övertäckt.

Ta kontakt med oss redan idag om du vill ha en luftvärmepump som uppvärmning

När du har bestämt dig eller om du har frågor är våra expert redo att svara och hjälpa dig att hitta rätt värmepump. När du bestämt dig installerar vår välutbildade och certifierade personal dig att få en smidig och korrekt installation. Är du osäker på om eller vilken värmepump du ska välja gör vi gärna ett hembesök för att kunna ge dig de bästa råden.